İlkokullarda başörtüsünün serbest bırakılması, özgürlük kavramı çerçevesinde sunulsa da çocukların gelişim süreçleri göz önüne alındığında, onların özgür iradeleri dışında bir yönlendirmeye maruz kalma riskini barındırmaktadır. Çocukların psikososyal gelişimlerini olumsuz etkileyebilecek, eğitim hayatlarında ayrımcılığa yol açabilecek ve eğitimden kopmalarına neden olabilecek bu tür uygulamalar, eğitim sisteminin tarafsızlık ve eşitlik ilkesine dayanan laik yapısını da zedeleyebilir.

Bizler, herkesin inanç ve giyim tercihlerine saygılıyız. Ancak, dinî olarak da bu yaş grubundaki çocuklar için bir zorunluluk teşkil etmeyen bir uygulamanın teşvik edilmesi, onların henüz tam gelişmemiş iradeleri üzerinde bir baskı unsuru oluşturabilir. Laik eğitim, tüm çocukların herhangi bir ideolojik ya da dini baskıdan uzak, özgür bireyler olarak yetişmesini güvence altına almalıdır.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği olarak, her zaman insan haklarının, özgürlüklerin ve özellikle kadın haklarının savunucusu olduk ve olmaya devam edeceğiz. Mevcut yöneticilere çağrımızdır: Bu tüzük, çocuk ve kadın hakları temelinde gözden geçirilmeli ve gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

Bununla birlikte, toplumsal sorunların arttığı bir dönemde, bu konunun gündeme getirilmesini, halkın dikkatini dağıtma ve dini değerleri siyasi amaçlarla kullanarak toplumu kutuplaştırma riski taşıyan bir adım olarak görüyoruz. Oysa bugün ihtiyacımız olan, toplumsal dayanışmayı ve bir arada yaşama kültürünü güçlendiren politikaların hayata geçirilmesidir. Bu doğrultuda, toplumda ayrışmaya neden olabilecek uygulamalardan kaçınılmalı, tüm çocukların eşit, özgür ve güvenli bir eğitim ortamında yetişmesini sağlayacak adımlar atılmalıdır.

 

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Yönetim Kurulu (a)

Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, MD

Başkan